четвртак, 15. јануар 2015.

Nemački ovčar



Poreklo:
Nemačka.
Istorija:
Ovaj pas je nastao kao rezultat strpljivog rada kapetana Maks fon Stefanica (nemačkog naučnika) koji je sebi za zadatak, vek ranije, dao da ukrštanjem više ovčarskih rasa napravi jednu jedinstvenu, koja će se proslaviti u čuvanju stoke. Tako, počev od 1884. godine, Maks je odredio osnovne smernice rase, pa je 1893. godine, krvlju škotskog ovčara, nastao nemački ovčar kakvog sada znamo.

Građa:
Glava je klinastog oblika, u skladu sa dužinom tela, ali da ne bude gruba ili izdužena. Gornji glaveni deo čini 50% dužine glave. Usne su zategnute, dobro priljubljene i tamne boje. Oči su srednje veličine i bademastog oblika. Obično su tamnih boja. Uši su špicaste, uspravno nošene, paralelne i nisu uvrnute na unutra. Rebra su blago ispupčena. Koža ne stvara nabore.
Nega:
Ovaj pas je dobar lovac, koriste se kao detektivi u policiji i privatno, i u vojsci. Prijaju mu fizičke i mentalne vežbe (učenje trikova). Može da živi napolju, ali ne i u uslovima kao haski ili samojed.  Takođe, ne smemo da zaboravimo da su porodični psi tj. kućni psi. Što se tiče dlake, nemačkog ovčara treba četkati dva puta nedeljno (nije neophodno).


Zanimljivosti:
*Nemački ovčar se još zove i vučjak.
*Iako se zove vučjak nema više vučje krvi od bilo koje druge rase pasa.
*Ova rasa je treća po intaligenciji.
Izdvajamo:
- Zemlja porekla: Nemačka
- Godina nastanka: 1800 (19. vek)
- Prosečna visina: 55 – 65 cm
- Prosečna težina: 33,5 – 42,5 kg
- Drugi naziv: Vučjak
- Životni vek: 9 – 13 godina
 
 

Нема коментара:

Постави коментар